MERVE FULL COVERAGE FOUNDATION REVIEW

Hye ladies. I am back.

Okay, I don't know where to start but Finally for the first time! I found my perfect foundation. *clap.clap.clap*

FOUNDATION APA?


credit to Merve

Okay, since school sampailah universiti. Hana memang susah nak cari foundation yang sesuai dengan kulit. Selalu mesti tak matching la, terlalu dry la, muka nampak bercampuk - campuk bila pakai and ada juga yang bila pakai terbanyak siket, muka terus jadi berlengaih. ( melekit ) eeeeee~ ngeri gile. 

Hana dah ended up trying few products. Sebut je Jah. foundation magic ikut warna kulit pon, Hana dah pernah try. Result? Hmmm... Menangis. Sebab habis beratus kot tapi hasil tak menjadi pon. 

Sampailah Hana jumpa foundation meriah macam pelangi ni. Haahaha! Overnya! 

Merve Full Coverage Foundation with Superfruits!!

Tengok nama pon dah mewah dahh. Macam produk overseas je gayanya tapi ketahuilah anda, it's 100% local product. Bangga la siket, anak watan kita yang keluarkan produk macam ni oii. 

Okay, first Hana akan cerita dulu, how I ended up buying this foundation? 

One day, masa duk syok scrolling Facebook, terjumpa la posts pasal Merve ni. Masa tu Merve Cosmetics ni baru je dilancarkan. Time tu, ye la, stalk-stalk la dulu. Best ke product ni? 

Sumpah, masa pertama kali tengok tu, I thought the product from Indonesia since model yang ambil gambar dengan produk tu sume orang putih and seeing the founder wearing bold and eye-catching clothes kan. Tapi rupa-rupanya Puan Joy ni orang mesia kita je. Huhu.

Then, macam interested pulak tengok produk die yang comel and ala - ala fairytales ni. Geram je. Terdetik juga kat hati macam, " I must get this product on hands." ... macam cita - cita pon ada. 

Tapiii bila tengok harga, macam nak pengsan pon ade. Haha. Standard juga harganya. So hold dulu, sampailah Hana buat Latihan Industri. Masa tu, Hana sibuk sangat tanya kawan - kawan LI, foundation apa yang bagus sebab Hana tengah cari foundation sangat - sangat ni. Banyak juga cadangannya tapi still warna foundation tu tak sesuai sangat dengan kulit Hana. 

Akhirnya, Hana bukak balik Facebook, cari Merve stokis Terengganu. Mak aii, payah juga sebenarnya nak cari Merve ni sebab toko jamu/kedai kosmetik biasa tak amik Merve ni. Jumpalah akak kat area tempat Hana tu yang jual Merve ni. Masalah timbul pulak bila Hana tak boleh pergi kedai dia sebab tengah kerja an. Tambah pulak, hari jumaat yang hari Hana cuti tu, kedai akak tu pulak tutup. Aduhh.. Punyalah payah nak membeli. 

Bila dah dapat kat tangan, rasa mengeletar juga tangan sebab bukan beli foundation je, terrrbeli jugak serum MELETUP dia!! Hana oi Hana oi! Hilang akai ka?!! 

Tapi~ Tapi~ Tapi~ 

masya-Allah bestnya foundation ni. Very different! In every single way! Tak sama langsung dengan produk lokal lain. Serious! 

Packaging dia, bau foundation, struktur foundation, everything! BEST SANGAT! ( Sumpah tak propa langsung, sebab Hana pakai okay!) 

My experience. 

Struktur 
Tak likat, tak kering jugak. Bila calit tu, struktur dia ringan dan tak rasa berat. Langsung! Tak tahulah orang macam mana, tapi kadang - kadang foundation lain, bila kita calit, rasa macam ada mende je yang lekat kat kulit kita. Rasa macam.... Entah, melekit gitu. Hana memang pantang gila bila rasa foundation tu berat kat muka. Rasa menyampah pon ada. Tapi, alhamdulillah, dah banyak kali pakai Merve tapi langsung tak pernah terbeban dengan foundation ni. Ringan oii..

Finishing 
Okay yang ni, best gile vavi! Haa, ambek kau! Hahaha. Best apanya? Best sebab foundation ni finishing dye matte! Tak nampak macam disco ball langsung!


"Jah, apa yang bestnya jah, kita nak nampak glowing lah! Kita nak glowing macam heroin descendant of the sun tuhhh" *slip tudung raya*

Ish! Apa pulak, kau ni tinggal kat mana? Kat antartika ke? Sejuk macam ais beku? Kau pakai foundation yang glow-glow ni nanti muka kau tu, macam kau siram minyak masak tahu! Haaa, nak glowing la sangat. Duduk mesia panas bagai nak rak. Ada hati nak glowing - glowing. *hakak pakai Merve* 

Haha. Yang ni langsung Hana tak tipu sebab bila once kita sapu foundation ni, automatik dia akan blend dengan sempurna kat muka. Nampak macam you wear you own skin! Sape tak suka oiii? 


Nanti bila memercik peluh tu, make up nampak glow semula jadi tau! Jangan jadi orang yang pakai foundation glow + peluh + panas = minyak masak. ( Hohoho, my opinion )  

Durability 
Yang ini, since Hana kerja lapan jam. Kira dari pukul 9 pagi sampai la 6 petang. Make up Hana masih standing still. Alhamdulillah. Padahal aku calit - calit manja je kat kulit haa.Haha.

And for your information!
Foundation ni ada banyak sangat function dia! Macam nak nagis je kalau nak cerita. Sebab terlampau banyak khasiatnya.









mudahkan? Kalau kita keluar, tak perlu kita tampal banyak - banyak benda atas muka sebab in one foundation, you can get everything! 

Price (subject to change)
PENINSULAR : RM 105.00SABAH/SARAWAK : RM 115.00




3 comments:

  1. Boleh swatch tak foundation tu nak tengok dr pandangn yg lain

    ReplyDelete

Apa komen awak?